Sähkötyöt itse
Mitä sähkötöitä saa tehdä itse?
Olet saattanut miettiä sitä, mitkä sähkötyöt kuuluu jättää ammattilaiselle. On totta, että useimmilta kodin pienet sähkötyöt, kuten lampun vaihto, onnistuu käden käänteessä ilman ulkopuolista apua. Mutta heti jos mennään haastavimpiin sähkötöihin, on silloin on syytä paikalla olla sähköalan ammattilainen, ihan jo turvallisuussyistäkin. Väärin asennettu toteutus voi olla paloturvallisuusriski sekä hengenvaarallinen.
Keräsimme tähän artikkeliin kattavan tietopaketin siitä, mitkä sähköasennukset saat tehdä itse, ja mitkä on syytä jättää suosiolla ammattilaiselle. Näin voit varmistua siitä, että mitkä kodin sähkötyöt voit rauhallisin mielin toteuttaa ja mitä sähkötöitä ei saa tehdä itse.
Kuka saa tehdä sähkötöitä?
Siihen, kuka saa tehdä sähkötöitä, on olemassa aivan selkeät pelisäännöt. Sellaiset kiinteät sähköasennukset, kuten kiinteiden valaisimien, pistorasioiden ja kytkimien asennukset ovat ammattilaisen työtä. Sen sijaan tavallinen sähkönkäyttäjä, tavallinen matti meikäläinen, voi tehdä vain joitakin pieniä sähkötöitä. Nämä ovat erikseen ja tarkkaan määriteltyjä pienimuotoisia kodin sähkötöitä, jotka huolellisesti toteutettuna ovat turvallisia tehdä.
Sallitut kodin sähkötyöt
Huomioitavaa kaikissa itse tehtävissä kodin sähkötöissä kuitenkin on, että vaikka ne voidaankin toteuttaa ilman muodollista pätevyyttä, tulee silloinkin kiinnittää erityistä huolellisuutta siihen mitä on tekemässä. Kodin sähkötyöt voi toteuttaa sellainen, joka on asiaan riittävästi perehtynyt, ja joka osaa noudattaa tarkasti annettuja ohjeita. Lisäksi on huomioitava, että valaistus on hyvä ja työskentelyalue on turvallinen ja edistää sujuvaa työskentelyä.
Kaikista tärkeintä itse tehtävissä kodin sähkötöissä on, että ennen työn aloitusta sähkö katkaistaan joko pääkytkimestä käsin tai poistamalla sulake/sulakkeita. Sähkö voidaan katkaista sähköpiiristä myös johdonsuojakatkaisijalla. Sähkölaite irrotetaan pistorasiastaan.
Kun sähkön katkaisu on tehty, on jännitteettömyys vielä varmistettava esimerkiksi yleismittarilla, jännitteenkoettimella tai kytkemällä toimiva sähkölaite pistorasiaan. Myös muille on asiasta informoitava, ettei kukaan kytke sähköjä vahingossa kesken kaiken päälle.
Sulakkeen vaihto
Palaneen sulakkeen tunnistaa yleensä sulakkeen päässä olevan merkkinastan irtoamisesta. Sähkö tulisi ennen sulakkeen vaihtoa katkaista pääkytkimestä, jos mahdollista. Sulakkeen päähän asennettavan varokekannen kunto tulee myös tarkastaa, etteivät sormet pääse koskettamaan jännitteisiä metalliosia.
Sulakkeen tulisi lähteä irti pesästä varokekannen kanssa, missään nimessä sulaketta ei saa irrottaa varokepesästä sormin, vaan se tulee irrottaa aina suojaavan varokekannen avulla. Kun sulake on irrotettu turvallisesti, voidaan vaihtaa uusi sulake. Sulakkeen tulisi olla yhtä suuri ampeereiltaan, tilapäisesti myös pienempi käy. Kierrä uusi sulake takaisin pesään varokekannen avulla.
Vikavirtasuojan testaus
Nykyään sähkökeskuksissa on sulakkeiden tilalla ns. johdonsuojakatkaisija. Katkaisijan vipu menee 0-asentoon, jos sen virtapiirissä on vika. Vian selvityksen jälkeen katkaisija käännetään takaisin I-asentoon. Jos vika toistuu, on sähköasennuksessa vikaa ja sen korjaukseen tarvitaan sähköalan ammattilaista.
Valaisimen asennus
Ilman sähköalan ammattilaista voi tehdä sisustusvalaisimen asennuksen. Sisustusvalaisimilla tarkoitetaan sisäkäyttöön tarkoitettua valaisinta. Pistorasiaan liitettävän valaisimen, kuten pöytävalaisimen, voit liittää rauhassa itse. Myös muut asennukset, joissa kiinteää asennusta ei muuteta, ovat sallittuja. Valaisinpistotulpalla tai johtimilla valaisinliittimeen liitettävät valaisimet ovat tällaisia.
Lampun vaihto
Yleisimpiin kodin itse tehtäviin sähkötöihin kuuluu lampun vaihto. Muista katkaista sähkö pääkytkimestä, johdonsuojakatkaisijasta tai poistamalla sulake.
Valaisintulpan asentaminen
Jos valaisimessa on pelkkä valaisinliitin tai johtimet, ja katossa esimerkiksi pelkkä valaisinpistorasia, valaisimeen asennetaan valaisinpistotulppa. Tutustu huolellisesti tarkemmin yleisiin ohjeisiin.
Mitä sähkötöitä ei saa tehdä itse?
Millaisia sitten ovat ne kodin sähkötyöt, jotka ovat sähkömiehelle jätettäviä? Sähkötöiden tekeminen kannattaa jättää väliin, ellei ole aivan varma tekemisestään, vaikka se kuuluisi osastoon ”kodin pienet sähkötyöt”. Kun toteutat sähköasennukset itse, ole aina varma siitä mitä teet.
Mitä sähkötöitä ei saa tehdä itse? Kaikki mitä yllä ei ole mainittu, tulee jättää ammattilaiselle. Esimerkiksi voimavirtakytkennät lieden tai kiukaan vaihtamisen yhteydessä, tulee jättää ammattilaiselle. Myös sähkölaitteiden sisäpuoliset korjaukset ja pistorasioiden korotukset (esim. seinäpaneloinnin yhteydessä) sekä kaikki muu tulee jättää sähkömiehelle.